هر آنچه باید در مورد کیست مویی و راههای درمان خانگی آن بدانید


یک کیست پیلونیدال، یک برآمدگی غیرطبیعی در پوست است که معمولا حاوی مو و پوست می باشد ؛ کیست پیلونیدال تقریبا همیشه در نزدیکی پایین کمر و بالای شکاف باسن قرار دارد.پیلونیدال معمولا زمانی رخ می دهد که مو پوست را سوراخ کرده و سپس در آن فرو می رود اگر یک کیست پیلونیدال عفونی شود، آبسه حاصل شده اغلب بسیار دردناک است. درمان کیست مویی می تواند از طریق یک برش کوچک تخلیه یا با جراحی برداشته شود ؛ کیست های پیلونیدال اغلب در مردان جوان رخ می دهد و این مشکل تمایل به تکرار دارد و افرادی که زیاد می نشینند، مانند راننده کامیون، در معرض خطر ابتلا به کیست پیلونیدال هستند. باید دقت داشته باشید که بیماری کیست مویی با بیماری هموروئید یا همان بواسیر تفاوت دارد. در نتیجه درمان آن نیز با روش های درمان هموروئید تفاوت دارد. در مقالات دیگر در مورد درمان بواسیر و جراحی هموروئید صحبت خواهیم کرد. 


هنگامی که کیست مویی عفونی شود، یک کیست پیلونیدال به یک توده متورم (آبسه) تبدیل می شود ، علائم و نشانه های کیست پلونیدال عفونی عبارتند از:

  • درد
  • قرمزی پوست
  • ریختن چرک یا خون از یک سوراخ در پوست
  • بوی نامطبوع از چرک
  • اگر متوجه علائم یا نشانه های کیست پیلونیدال شدید، به پزشک خود مراجعه نمایید او می تواند وضعیت را با بررسی ضایعه تشخیص دهد. علائم و
  • نشانه های دیگر شامل درد و ناراحتی در هنگام نشستن یا ایستادن، پوست ملتهب شده، ترشحات چرکی یا خونی از یک سوراخ در پوست و بوی بد از آن است.
  • اگر عفونت شدید باشد، علائمی چون تب، ناراحتی یا حالت تهوع نیز وجود دارد این نوع عفونت پوستی در مردان بیشتر از زنان است.
  • این خطر در افراد چاق و افرادی که دارای موهای بیش زیاد و موهای بدنی ضخیم و یا درشت هستند، بالاتر است.
  • شیوه زندگی غیر فعال یا شاغلی که نیاز به نشستن طولانی مدت دارد نیز این خطر را افزایش می دهد.
  • موارد خفیف کیست های پیلونیدال به طور طبیعی حل می شود و نیاز به درمان کمتری دارند با این حال، در بعضی موارد، درمانی طولانی مدت و همچنین جراحی ممکن است برای کاهش اندازه کیست ها و جلوگیری از عفونت مورد نیاز باشد.

دلایل ابتلا به کیست مویی

علت دقیق کیست های پلونیدال مشخص نیست اما بیشتر کیست های پلونیدال به نظر می رسد ناشی از موهای سست باشد که به پوست نفوذ می کنند. اصطکاک و فشار - مالیده شدن پوست با پوست، لباس های تنگ، دوچرخه سواری، مدت زمان طولانی نشستن و یا عوامل مشابه - مو را به سمت پوست خم می کند ؛ برای پاسخ به مو به عنوان یک جسم خارجی، بدن در اطراف مو کیست ایجاد می کند. این توضیحی است برای موارد نادری از کیست های پیلونیدال که در قسمت های بدن رخ می دهد، به غیر از انتهای ستون فقرات برای مثال، آرایشگران، گربه ها و گوسفندان پشمی، کیست های پلونیدال را در پوست بین انگشتانشان دارند.


1.عوامل خطرناک

عوامل خاصی می توانند باعث ایجاد حساسیت بیشتر به ایجاد کیست های پیلونیدال مانند:


2.جنسیت مرد

سنین جوانتر (کیست های پلونیدیل در افراد در دهه 20 سالگی شایع تر هستند)


3.چاقی


4.شیوه زندگی غیر فعال


5.نیاز به نشستن طولانی مدت


6.موهای خیلی زیاد بدن


7.موهای سفت و محکم


عوارض جانبی:

اگر یک کیست پلونیدال درمان نشود، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوستی به نام کارسینوم سلول سنگفرشی را افزایش دهد.


راههای جلوگیری از بروز کیست مویی


برای کمک به جلوگیری از کیست های پلونیدال، سعی کنید:

  • منطقه را تمیز نگه دارید.
  • در صورت نیاز وزنتان را کم کنید
  • از نشستن طولانی مدت خودداری کنید.
  • اگر قبلا کیست های پیلونیدال داشته اید، ممکن است بخواهید آن محل را اصلاح و شیو کنید یا از محصولات پاک کننده مو برای کاهش خطر ابتلا استفاده کنید.


1. کمپرس گرم درمان خانگی برای کیست پیلونیدال

یک پارچه را در آب داغ قرار دهید و سپس آب اضافیش را بگیرید.پارچه های گرم را در منطقه آسیب دیده برای چند دقیقه نگه دارید.این کار را 3 یا 4 بار در روز تا زمانی که مایع شروع به تخلیه کند، تکرار کنید.به طور متناوب، می توانید حمام کنید و روی محل مورد نظر به مدت چند دقیقه آب گرم بریزید.


2. درمان کیست مویی با روغن درخت چای

روغن درخت چای را با آب به نسبت 1:10 رقیق کنید. آن را روی منطقه آسیب دیده بزنید و اجازه دهید 10 دقیقه بماند. منطقه را با آب ولرم بشویید و کاملا خشک کنید. از این درمان 2 تا 3 بار در روز استفاده کنید.


3. سرکه سیب درمانی برای کیست پیلونیدال

2 یا 3 قاشق چای خوری سرکه سیب در ½ فنجان آب گرم مخلوط کنید. تکه پنبه ای را در این محلول قرار دهید و آنرا به مدت 1 دقیقه در محل آسیب دیده قرار دهید. این درمان 3 یا 4 بار در روز برای چند روز تکرار کنید.می توانید 1 قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و آن را دو بار در روز برای تسریع بهبودی بنوشید.


4. نمک اپسوم درمان خانگی برای کیست مویی

1 قاشق غذا خوری نمک اپسوم را به 1 تا 2 فنجان آب گرم اضافه کنید. کاملا مخلوط کنید تا گرانول نمک به طور کامل حل شود. یک تکه پنبه را در این محلول خیس کنید و آنرا 20 تا 30 دقیقه روی منطقه آسیب دیده قرار دهید. این کار را یک بار در روز برای چند روز تکرار کنید.همچنین شما می توانید یک حمام داغ در وان آب گرم مخلوط با نمک اپسوم نیز بگیرید. برای هر 6 اینچ آب، 1 فنجان نمک استفاده کنید.


5. درمان کیست پیلونیدال با روغن کرچک

یک تکه پنبه را در روغن کرچک گرم خیس کنید و آن را روی منطقه آسیب دیده قرار دهید و پنبه را با یک باند ببندید.2 یا 3 بار در روز استفاده کنید، یک تکه پنبه تازه خیس شده و باند نو و تمیز.این درمان ها را انجام دهید و دنبال کنید تا کیست ناپدید می شود.


6. سیر یک درمان موثر برای کیست مویی

یک سیر را با پشت چاقو له کنید و آن را روی محل آسیب دیده قرار دهید. آن را با یک باند گاز استریل بپوشانید و اجازه دهید چند دقیقه بماند و سپس آن را بشویید. این کار را یک بار در روز برای چند روز انجام دهید. شما همچنین می توانید 1 سیر خرد شده را در 2 تا 3 بار در روز بخورید و بعد از آن یک لیوان آب بنوشید.

توجه داشته باشید:استفاده موضعی از سیر برای کسانی که دارای پوست حساسی هستند مناسب نیست. همچنین، بیش از10 دقیقه آن را روی پوست خود قرار ندهید.


7. آلوئه ورا بهترین گزینه درمان برای کیست پیلونیدال

عصاره گیاه آلوئه ورا را از برگ گیاه آلوئه بگیرید و به طور مستقیم روی منطقه آسیب دیده قرار دهید. اجازه دهید به مدت 15 تا 20 دقیقه بماند و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. این درمان را 3 تا 4 بار در روز تکرار کنید.یکی دیگر از گزینه ها این است که تکه پنبه را در ژل آلو ورای تازه 5 دقیقه خیس کنید، سپس آنرا 30 دقیقه روی منطقه آسیب دیده اعمال کنید. 2 ساعت صبر کنید، سپس دوباره از یک تکه تازه پنبه خیس شده تازه دوباره استفاده کنید و بمالید. یک هفته این درمان را دنبال کنید.


8. درمان کیست مویی با زردچوبه


1 قاشق غذاخوری پودر زردچوبه با کمی آب مخلوط کنید تا خمیر شود. این خمیر را روی کیست قرار دهید و اجازه دهید تا خودش خشک شود. منطقه را آب ولرم شستشو دهید. 2 یا 3 بار در روز برای چند روز این کار را تکرار کنید.همچنین مخلوط یک لیوان شیر را با 1 قاشق چای خوری پودر زردچوبه نیز توصیه می شود.


9. کیسه های چای سیاه روشی برای درمان کیست پیلونیدال

یک کیسه چای سیاه را در آب گرم 5 دقیقه بگذارید. فشارش دهید تا آب اضافی آن خارج شود. کیسه چای مرطوب را برای 5 تا 10 دقیقه در منطقه آسیب دیده بگذارید. چند بار در روز برای چند روز، این کار را تکرار کنید.


10. لیلاک هندی (نئم) راهی برای درمان کیست مویی

تعداد کمی از برگ های نایم را کاملا خرد کرده تا خمیر شود. خمیر را روی منطقه آسیب دیده اعمال کنید. اجازه دهید 20 دقیقه بماند و سپس با آب ولرم آن را بشورید. اینکار را 3 یا 4 بار در روز انجام دهید.همچنین می توانید تعدادی از برگ های نئیم را در یک ظرف پر از آب جوش دهید تا بگذلرید نیمی از آب تبخیر شود. مخلوط را فشار دهید تا آب اضافی اش برود و اجازه دهید خنک شود. منطقمحل را با این آب 2 تا 3 بار در روز بشویید.

  • برای جلوگیری از کیست های پیلونیدال، محل را تمیز و خشک نگه دارید.
  • پس از دستشویی، محل را با آب بشورید و با دستمال کاغذی بدون عطر خشک کنید.
  • از کرم یا ژل در منطقه آسیب دیده استفاده نکنید، زیرا ممکن است پوست را بیشتر تحریک کند.
  • منطقه آسیب دیده را با آب گرم و صابون ضد عفونی بشورید و کامل خشک کنید.
  • از هر گونه رطوبت در منطقه خودداری کنید.
  • محل را با دست های کثیف لمس نکنید.
  • در صورت نیاز، وزنتان را کاهش دهید تا خطر ابتلا به این مشکل دردناک را کاهش دهید.
  • از نشستن های طولانی مدت برای جلوگیری از این مشکل و همچنین بهبود روند بهبودی اجتناب کنید.
  • پیاده روی در اطراف خانه یا محل کار خود را به طور مرتب انجام دهید.
  • سعی نکنید کیست ها را با هر وسیله ای تیز برای تخلیه چرک سوراخ کنید.
  • روی شکم یا به پهلو ها بخوابید.
  • سعی کنید که زخم هوای آزاد بخورد و آرام باشید.
  • برای محافظت از زخم در هنگام بیرون رفتن از باند استفاده کنید.
  • غذاهای ضد التهابی مانند بادام، گردو، ماهی چرب،  روغن زیتون و سبزیجات برگ سبز در رژیم غذایی خود برای مبارزه با درد و التهاب جای دهید.
  • هنگامی که وضعیت بهبود یافت، برای پاک کردن پوست لیزر را انتخاب کنید تا محل را از مو پاک کنید.

کربنات کلسیم | Calcium Carbonate

کربنات کلسیم | Calcium Carbonate

فرمول شیمیایی کربنات کلسیم : CaCO3

آنالیز :  %50 و %99

کربنات کلسیم چیست؟

کربنات کلسیم به عنوان پرکننده (filler) در صنایع مورد مصرف دارد. پرکننده‌ها به موادی گفته می‌شود که به مایعات و جامدات اضافه می‌شوند تا یک یا چند تغییر بصورت افزایش مقاومت مکانیکی و خاصیت شکل پذیری‌، کاهش و یا افزایش وزن مخصوص، افزایش مقاومت حرارتی، تغییر در غلظت و کاهش قیمت تمام شده ایجاد می‌کنند. این ماده در آب معمولی تقریباً نامحلول و در آبی که مقداری دی اکسید کربن داشته و یا نمک‌های آمونیومی آن زیاد باشد به آرامی حل می‌شود. در الکل تقریباً نامحلول بوده و در اسید استیک و اسید کلریدریک و اسید نیتریک می‌جوشد.

مصارف:

در صنایع تولید چسب چوب، صنایع پلاستیک، صنایع لاستیک، صنایع کفپوش، صنایع ورق پی وی سی، صنایع چسب و رزین، سیم و کابل، صنایع لوله پلیکا، صنایع چرم مصنوعی، مرکب، کاغذ و صنایع داروئی کاربرد دارد. بیشترین کاربرد کربنات کلسیم خاکی و کربنات کلسیم ته‌نشینی (Precipitated) در صنایع کاغذ و صنایع پلاستیک و صنایع رنگسازی است.

همچنین این ماده در صنایع شوینده‌ها، صنایع مستربچ، صنایع لعاب، صنایع کنیتکس، صنایع پروفیل و در صنایع لعاب سازی کاشی و سرامیک مصرف دارد.

کاربرد در صنعت پلاستیک و لاستیک :
کربنات کلسیم به علت خاصیت پایین بودن میزان جذب روغن، پخش سریع، ارزان بودن، درخشندگی خوب، سختی کم، در صنایع پلاستیک و لاستیک موارد مصرف فراوان دارد.

کاربرد در صنعت رنگ :
کربنات کلسیم به علت قیمت مناسب، خصوصیات نوری و مکانیکی در صنعت رنگ از مصرف بالائی برخوردار است. کربنات کلسیم هر چه نرمتر باشد پوشش بهتر به رنگ می‌دهد.

کاربرد در داروسازی :

این ماده خاصیت آنتی اسیدی دارد و در نواقص کلیوی و درمان استئوپروزیس به کار رفته و مکمل کلسیم است. همچنین در بیماران مبتلا به هیپرفسفاتمی همراه با نقص کلیوی توصیه می‌شود. زیرا با پیوستن به فسفات مانع جذب بیشتر فسفات از طریق معده و روده می‌گردد.

کربنات کلسیم در داروهای هومئوپاتی Homoepathic (نوعی دارو درمانی) و در افزودنی‌های خوراکی هم کاربرد دارد. به علاوه با توجه به دارا بودن خاصیت جذب سطحی، در داروهای ضد اسهال نیز به کار می‌رود.

از کلسیت برای تهیه کلرید کلسیم CaCl2، برومید کلسیم CaBr2، یدید کلسیم CaI2 و اکسید کلسیم CaO استفاده می‌شود که هریک دارای مصارف متعددی در صنایع داروسازی حتی برای تهیه داروهای دامپزشکی نیز هستند.

این ماده به صورت پودر ترکیبی کربنات کلسیم، پودر ترکیبی کربنات منیزیم و قرص ترکیبی کربنات منیزیم است.

کربنات کلسیم به عنوان پرکننده:

کاغذ از شبکه سلولزی تشکیل شده که فیبرهای آن با ذرات کانی دانه‌ریز پر می‌شود، موادی پوششی برای افزایش کیفیت چاپ بر روی کاغذ در کاغذسازی استفاده می‌شوند که کربنات کلسیم می‌تواند50-5% آن را تشکیل دهند.

کربنات کلسیم می‌تواند به عنوان رنگدانه و کاهنده نیاز به پلیمر عمل کند. لذا در ورقه‌ها، لوله‌ها و پنجره‌های PVC، 5 تا 35% از ترکیب را به خود اختصاص می‌دهد. در رنگسازی 35-10% از حجم را امولسیون‌های آبی یا حلال‌ها را می‌تواند کربنات کلسیم شامل شود تا از مقدار TiO2 مصرفی بکاهد.

دانه بندی کربنات کلسیم:

کلوخ 6mm تا 10mm – تنوع سایز مش ها 400-600-800-1500 تا 3500 معمولی، کد شده

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال همان سینوسی است که معمولا مو دار است و زیر پوست بین کفل ها کمی بالاتر از مقعد ایجاد می‌شود. سینوس بصورت عمودی بین کفل ها ایجاد می‌شود و به ندرت در نواحی دیگر بدن رخ می‌دهد و مستعد عفونت است. این بیماری با فیستول مقعدی و هموروئدی (بواسیر) تفاوت دارد. درمان آن هم با درمان هموروئید (درمان بواسیر) متفاوت است. تنها راه درمان کیست مویی مقعدی خارج کردن کیست به روش جراحی می‌باشد. به جز روش جراحی هیچ درمان دارویی و یا گیاهی وجود ندارد. بیمارانمعمولا نگران هزینه جراحی و لیزر کیست مو و جراحی هموروئید هستند که در اینجا به آن پرداخته ایم.

پیلونیدال یعنی ” لانه ی مو”

سینوس یک کانال باریک غیرعادی در بدن شما است. مسیر سینوس معمولا از مرکز عفونت در بافت های عمیق تر به سطح پوست می‌باشد, بدین معنی که چرک هر از گاهی به پوست منتقل و تخلیه میشود. اما در صورتیکه سوراخ‌های سطح پوست بسته شوند، ترشحات داخل حفره پیلونیدال تجمع پیدا می‌کنند و منجر به ایجاد آبسه می‌شوند.

دلایل ایجاد کیست مویی چیست؟

دلیل واقعی سینوس پیلونیدال هنوز مشخص نیست و فرضیه های مختلفی وجود دارد. برای مثال فرضیه ای میگوید این یک ناهنجاری جزئی مادرزادی بین کفل ها است و به همین خاطر بین افراد خانواده رخ میدهد. ناهنجاری در این بخش از پوست بخاطر این است که مو به جای بیرون آمدن به درون پوست رشد میکند. این بیماری در افراد پرمو و کسانی که به سبب شغلشان، ساعات زیادی از روز را در حالت نشسته هستند، بیشتر دیده می‌شود.

فرضیه دیگر میگوید در اثر فشار یا اصطکاک پوست بین کفل ها , گودی یا فرورفتگی پیدا میکند و این خود مسئول فشرده شدن و رشد مو به درون و ایجاد کیسه یا غده ی چرکی میشود.

دلیل هرچه باشد , زمانیکه مو در پوست گیر کند باعث خارش و التهاب میشود. پوست ملتهب هم عفونت میکند و پس از مدتی عفونت دائمی و تکراری میشود. سپس عفونت منجر به سینوسی میشود که دارای قطعاتی از مو است.

چه کسانی دچار کیست پیلونیدال می‌شوند؟

در انگلستان از هر صد هزار نفر حدود 26 نفر دچار کیست مویی پایین کمر می‌شوند و در کودکان و افراد بالای 40 سال نادر و برای مردان چهار برابر زنان رخ می‌دهد(چون بیش از زنان مو دارند)

یک سری عوامل نیز در ایجاد این مشکل دخیل هستند مانند:

  • شغلی که نشستن زیاد از حد لازم دارد
  • چاقی یا وزن زیاد
  • خارش یا آسیب دیدگی دائمی محل
  • کفل پر از مو
  • سابقه خانوادگی

این مشکل در قدیم به “صندلی جیپ” معروف بود چون بین رانندگان جیپ های ارتش متداول بود , احتمالا به خاطر ساعت ها رانندگی و بالا و پایین جستن که منجر به خارش و جراحت جزئی و فشار به کفل ها بوده است.

علائم کیست مویی

سینوس پیلونیدال در وحله اول علائمی ندارد و شخص از وجود آن بی اطلاع است. بعضی ها در ابتدا و هنگام شستشو احساس توده‌ای بی درد در محل می‌کنند. در واقع علائم این بیماری زمانی ظاهر می‌شود که کیست عفونی شده و تبدیل به آبسه شود.

علائم نوع حاد

در صورتیکه بیماری حاد و مزمن شود، می‌تواند علائم زیر را داشته باشد:

  • احساس درد و قرمزی
  • چرک و ترشح
  • درد هنگام نشستن
  • تب و لرز

علائم نوع مزمن

از هر ده نفر حدود چهار نفر دچار سینوس پیلونیدال تکراری میشوند و درد ناشی از آن کمتر از مورد حاد است چون معمولا مقداری چرک از سینوس خارج و فشار کمتر میشود و هرچند عفونت کاملا رفع نمیشود ولی درد کاهش می یابد  و آنچنان شدید نخواهد بود. بنابراین علائم درد و تخلیه چرک برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت و هر از گاهی عود میکند تا سینوس طی جراحی درمان شود.

روش‌های درمان کیست مویی

در صورت عفونت باید داروهای آنتی بیوتیک مصرف شود و برای رفع درد مسکن هایی مانند پاراسیتامول و یا آیبوپروفن تجویز می‌شوند. جراحی با لیزر در این مرحله احتمالی است. در صورت جراحی با لیزر که معمولا در مطب به صورت سرپایی بدون درد وخونریزی انجام می‌شود، توده چرکین شکاف خورده و تخلیه می‌شود. درمان با دارو و درمان کیست مویی به روش خانگی به هیچ عنوان قطعی نیست و در اکثر مواقع برای کاهش عفونت و التهاب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درمان کیست مویی با لیزر و بدون جراحی

اگر علائمی وجود ندارد:درصورتیکه علائمی موجود نباشد توصیه می‌شود سریعا موها تراشیده و محل عاری از مو و تمیز نگهداری شود.

اگر علائم حاد باشند: در صورت عفونت باید داروهای آنتی بیوتیک مصرف شود و برای رفع درد مسکن هایی مانند پاراسیتامول و یا آیبوپروفن تجویز می‌شوند. جراحی با لیزر در این مرحله احتمالی است. در صورت جراحی با لیزرکه معمولا درمطب به صورت سرپایی بدون درد وخونریزی  انجام میشود  توده ی چرکین شکاف خورده و تخلیه می‌شود.

در اکثر موارد جراحی با لیزر لازم است و برای درمان این مشکل چندین روش موجود است که پزشک از مزایا و معایب هر یک بیمار را مطلع میکند. گزینه های موجود به این شرح هستند:

برش با لیزر و التیام خود به خود: در درمان کیست مویی بدون جراحی، بخشی از پوست پیرامون این عارضه با لیزر برش میخورد. در این روش زخم بسته نمیشود تا بطور طبیعی التیام یابد که معمولا چندین هفته طول میکشد و باید از آن کاملا طبق دستور پزشک مراقبت شود. مزیت این روش در این است که کل بافت ملتهب برداشته و احتمال برگشت بیماری بسیار کم است.

  • برش با لیزر و بخیه: بدین معنا است که فقط بخش سینوس یا کیست با لیزر برداشته میشود. در این روش برش سینوس با لیزر بیضی شکل است و سپس دو طرف برش به هم رسانده و بخیه میخورد. مزیت این روش در صورت موفقیت اینست که زخم سریعا التیام می یابد ولی احتمال برگشت سینوس و یا عفونت محل در مقایسه با روش اول بیشتر است. البته درصورتیکه بخیه از بین کفل ها به بیرون زده شود خطرهای احتمالی کمتر خواهند بود.
  • تکنیک جراحی پلاستیک: در بعضی موارد که سینوس تکراری و گسترده است برای برداشتن سینوس و پوست پیرامون جراحی پلاستیک توصیه میشود.

دوره‌ی پس از جراحی و لیزر کیست مویی

مراقبت بعد از جراحی باید طبق دستور پزشک و بسته به نوع جراحی انجام شود تا از عود مجدد بیماری و یا بروز عفونت جلوگیری شود. زخم باید کاملا تمیز و عاری از مو نگهداری شود. طبق توصیه ی جراحان معمولا باید زخم را حتی پس از التیام عاری از مو نگه داشت و هر چند هفته یک بار موها را به روش های گوناگون از بین برد که در این صورت احتمال برگشت بیماری کاهش می یابد. همچنین رعایت بهداشت فردی، استفاده از توالت فرنگی تا چند روز بعد از جراحی و نشستن صحیح از موارد دیگری است که باید رعایت شود. اگر شما هم برای انتخاب روش جراحی و لیزر کیست مویی جراحی و لیزر کیست مویی  سر دو راهی قرار گرفتید، بهتر اسن با مشورت پزشک یک روش را انتخاب کنید.

پروتز سینه منتور چیست؟

لیزر شقاق چیست؟